Ziemniaki Po Chińsku – W takiej wersji jeszcze ich nie jadłaś.
818
Któż z nas nie lubi ziemniaków? Ziemniaki przygotowane w ten sposób są pikantne, mają złotą chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Danie można podawać jako ciepłą sałatkę lub pyszną przekąskę.
SKŁADNIKI
3-4 ziemniaki
1/2 ostrej papryki
1/2 słodkiej papryki
mała wiązka szczypiorku
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka octu
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
50 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój je w paski trochę grubsze niż zapałka.
2. Pokrój ostrą paprykę na cienkie paski, posiekaj drobno cebulę.
3. Namocz pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie, aby wypłukać nadmiar skrobi.
4. Przełóż na sito, a następnie włóż do wrzącej wody na minutę. Potem odsącz wodę.
5. Rozgrzej olej na patelni lub w woku.
6. Wrzuć szczypiorek i ostrą paprykę do gorącego oleju, smaż na średnim ogniu przez 1 minutę.
7. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę.
8. Dodaj słodką paprykę, ocet, sos sojowy, mielony pieprz, sól i smaż przez kolejne 1-2 minuty.