Zapiekane mięsne naleśniki – Takich jeszcze nie jadłaś. Zrobisz je w 15 minut, a rodzina Ci podziękuje.

Szybkie mięsne danie, które polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni oraz zapracowanym Paniom domu. Delikatne jajeczno-mleczne naleśniki, kryjące w sobie mięsne nadzienie i zapieczone w piekarniku. Czy może istnieć coś smaczniejszego? Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 350 g mięsa mielonego
  • 100 g sera
  • 1 dymka
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • świeże zioła (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso mielone przełóż do wygodnej miski.

2. Dodaj, przeciśnięte przez praskę, dwa ząbki czosnku i drobno pokrojoną dymkę.

 

3. Następnie, dodaj starty na tarce ser i dopraw solą, pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. 

 

4. Do drugiej miski wlej mleko i wbij jajka. Dopraw solą i całość wymieszaj trzepaczką lub widelcem.

 

5. Z masy jajeczno-mlecznej, usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, ale tylko z jednej strony na złoty kolor. (Powinnaś otrzymać 5 naleśników).

 

6. Na stronę nie smażoną każdego naleśnika, nałóż porcję nadzienia mięsnego i ciasno zawiń w rulon.

7. Tak przygotowane naleśniki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem i piecz przez 30 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180°C.

 

8. Zapiekane mięsne naleśniki, podawaj na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!