Jednak odkąd zaczęłam ją stosować, szybko zrozumiałam jak wielką rolę odgrywa i jakie cudowne właściwości posiada. Dowiedz się, jakie to są właściwości i jak je wykorzystać:
Skorupki jajek, zawierają aż 90% węglanu wapnia, fluor, fosfor, miedź, cynk, krzem oraz całe bogactwo witamin i minerałów. Po ich ugotowaniu, w wodzie zostaje znaczna większość tych pierwiastków, w tym jony wapnia.
Dobroczynne właściwości wody po ugotowaniu jajek, mają szczególne znaczenie w ogrodnictwie. Sadzonki, które są nią podlewane regularnie, są odporniejsze na choroby i szkodniki. Zasadzone nasiona znacznie szybciej kiełkują, natomiast dorosłe rośliny wydają zdrowe i silne młode pędy.
Woda po jajkach, dba również o prawidłowe pH gleby (5,5 – 6,5) i zdecydowanie przyśpiesza wzrost roślin nawet 10-krotnie. Odpowiednie pH gleby natomiast, znacznie ułatwia korzeniom przyswajanie składników odżywczych.
Przede wszystkim, zaraz po ugotowaniu jajek nigdy nie wylewaj wody do zlewu, lecz do pojemnika. Wystarczy tylko poczekać aż wystygnie, a następnie podlać nią rośliny lub je nią spryskać.
Jeśli zaś zauważysz, że Twoje rośliny przestały rosnąć lub ich liście są małe, z ciemnymi plamami i suchymi brązowymi końcami – to znak, że brakuje im wapnia. Wtedy należy szybko zasilić je wodą po ugotowanych jajkach. Powodzenia!