Szynka marynowana z cebulą – Genialna mięsna przystawka, idealna na Twój świąteczny stół.
Na żadnym uroczystym lub świątecznym stole nie może zabraknąć oprócz tradycyjnych potraw, także wyjątkowych i oryginalnych przystawek, które z sentymentem będą wspominane przez cały następny rok.
Kolorowe, smaczne sałatki, najróżniejsze samodzielnie pieczone lub wędzone szynki oraz ryba w kilku odsłonach. Takie pyszności od niepamiętnych czasów, zawsze goszczą na naszych stołach i z dziką rozkoszą oczekujemy tych pyszności rok w rok.
Na moim uroczystym stole od kilku lat, pojawia się również marynowana w cebuli szynka, która znika ze stołu błyskawicznie i cieszy smakiem moją rodzinę i przyjaciół.
Przepis na genialną przystawkę jest prosty, szybki w przygotowaniu, ale skutecznie sprawdza naszą cierpliwość do czasu, kiedy pojawi się na stole. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
1/2 kg mięsa od szynki wieprzowej
-
3 średnie cebule
-
1 średnia papryczka chili
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
2 łyżki wody
-
0,5 łyżeczki majeranku
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
3 płaskie łyżki cukru
-
4 suszone goździki
-
3 ziarenka czarnego pieprzu
-
2 liście laurowe
-
1,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
-
sok wyciśnięty z cytryny
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
mały pęczek kolendry
-
1/2 pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka z wrzącą wodą włóż szynkę, dodaj cebulę, ziarenka pieprzu, goździki i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, licząc od czasu, kiedy ponownie zacznie się gotować.
2. Wtedy dopraw solą i gotuj jeszcze przez 10 minut (do miękkości). Potem wyjmij ją z wody i odstaw do wystygnięcia.
3. W głębokiej misce, wymieszaj wodę z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru. Wymieszaj dokładnie trzepaczką. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
4. Szynkę pokrój w plastry o grubości 1 cm. i układaj w misce, przekładając je cebulą.
5. Zalej mięso marynatą, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem, wyjmij szynkę z marynaty i posyp pokrojoną natką pietruszki, kolendrą i ostrą papryczką. Smacznego!