Schabowe zawijańce z porem – Pyszne roladki, które kryją w sobie genialne i zdrowe nadzienie.
To danie jest wprost doskonałe i śmiało polecam je wszystkim miłośnikom oryginalnych i zaskakujących dań ze schabowym w roli głównej. Moja rodzina i przyjaciele byli nim zachwyceni i bez przerwy prosili mnie o przepis.
Mięciutkie mięso z delikatnym, pysznym farszem z pora i genialnym, kremowym pieczarkowo-serowym sosem to połączenie smaków, na które warto poświęcić każdy czas. Na szczęście zawijańce schabowe przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych, niedrogich produktów co tylko potęguje chęć ich przygotowania. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
0,5 kg schabu bez kości
-
1 por
-
20 g pieczarek
-
15 g twardego sera
-
1 serek topiony w bloczku
-
2 ząbki czosnku
-
olej, sól i pieprz do smaku
-
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą i dopraw solą, pieprzem do smaku.
2. Rozgrzej patelnię z łyżką masła i smaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Następnie, na patelnię dodaj pokrojonego w cienkie plastry pora. Smaż razem z czosnkiem przez 10 minut, przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
4. Teraz, dodaj drobno starty ser żółty i wszystko dobrze wymieszaj.
5. Na rozbite wcześniej plastry schabu, układaj porcję nadzienia i zawiń ciasno w roladkę, zabezpieczając brzegi wykałaczkami lub nitką.
6. Na koniec przygotuj aromatyczny sos: W małym garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż, podlewając lekko wodą. Potem, dodaj serek topiony i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając. Zblenduj całość na jednolity, gładki i kremowy sos.
7. Zawijańce schabowe, włóż do naczynia żaroodpornego, podlej lekko wodą, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, do miękkości. Gotowe!
Gotowe zawijańce schabowe z porem, podawaj na ciepło z puree ziemniaczanym, polane przygotowanym aromatycznym sosem. Smacznego!