Przepis teściowej na prostą i lekką sałatkę. Pycha
1 969
Smażona cukinia jako jeden z elementów sałatki? Może zaskakiwać, ale w połączeniu z pysznymi pomidorami, pachnącymi ziołami i czosnkiem powoduje prawdziwą karuzelę smaków na naszym podniebieniu. Do tego sałatka jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, więc doskonale sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie.
SKŁADNIKI
500 g cukinii
3 pomidory
3-4 jajka
ząbek czosnku
0,5 pęczka pietruszki
0,5 cebuli
150 g śmietany
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE
Umytą cukinię obieramy i kroimy na pierścienie (nie grubsze niż 5 mm). Następnie wkładamy ją do głębokiej misy, dodajemy sól do smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie zabieramy się za jajka, które gotujemy na twardo.
Wcześniej przygotowaną cukinię umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dokładnie smażymy po obu stronach, aż cukinia nabierze złocistej barwy. Przygotowane warzywo układamy na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego tłuszczu.
Czekamy, aż cukinia ostygnie. Gdy tak się stanie, każdy usmażony pierścień kroimy na pół i wrzucamy do dużej misy.
Następnie przygotowujemy pomidory, które tniemy na tzw. „łódki”, a z jajkami postępujemy jak z cukinią – kroimy je w półpierścienie. Wszystkie składniki, wraz z posiekaną cebulą, pietruszką oraz czosnkiem, wrzucamy do miski z cukinią.
Na koniec pozostaje nam jedynie dodać śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu, a także porządnie wymieszać wszystkie składniki. I pyszna sałatka jest już gotowa.