Różyczki nadziewane kapustą – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie
133
Jeśli właśnie naszła Cię ochota, aby rozpieścić rodzinę pyszna przekąską, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Moja najmłodsza pociecha nie przepadała za daniami z kapustą do momentu, kiedy po raz pierwszy przygotowałam to danie. Od tamtej pory zajada się takimi daniami, a różyczki z kapustą są hitem w moim domu. Dobrze radzę, przygotuj od razu podwójną porcję.
Możesz również eksperymentować z nadzieniem! Może to być mięso, owoce i twaróg, oraz ser żółty. Przepis na nadzienie serowe znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI (DO FORMY 20 CM)
-
1 duża tortilla wraps
-
600 g kapusty
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 papryka
-
2 pomidory
-
4 jajka
-
100 g kwaśnej śmietany
-
100 ml mleka
-
świeże zioła, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz warzywa i umyj. Cebulę i paprykę pokój w pół-pierścienie, pomidory w plasterki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno posiekaj.
2. Rozgrzej patelnię z olejem. Podsmaż cebulkę, paprykę i marchewkę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem kilka minut.
3. Potem dodaj kapustę, posól i popieprz do smaku. Na 5 minut przed końcem duszenia, dodaj 2 jajka, przyprawy i zioła.
4. Po wystudzeniu, nadzienie rozłóż równomiernie na tortilli i zawiń w rolkę.
5. Pokrój ją na kawałki o rozmiarze nie większym, niż wysokość formy do pieczenia.
6. Do formy, wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj ciasno pokrojoną tortillę.
7. Wymieszaj mleko, śmietanę i 2 jajka z solą i pieprzem. Zalej mieszanką poukładane w formie różyczki.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!
Nadzienie serowo-ziołowe do różyczek z tortilli
SKŁADNIKI
-
300 g twarogu
-
150 g sera feta
-
150 g twardego sera
-
50 g masła
-
2 jajka
-
1 pęczek koperku
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
Rozgnieć twaróg i ser feta widelcem, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Następnie dodaj posiekane zioła i czosnek, jajka, sól i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Przy tak wilgotnym nadzieniu, zalewanie ich mieszanką z mleka nie jest konieczne. Wystarczy posmarować wierzch różyczek ubitym jajkiem lub kwaśną śmietaną.