Do niedawna, kupowałam pierniki w sklepie, jednak do dziś nie znalazłam w sprzedaży tych idealnych. Często trafiałam na stare i twarde pierniki z wątpliwej jakości produktów. Zdecydowanie nie przypadły do gustu żadnemu członkowi mojej rodziny.
Od kiedy mam w swojej kolekcji ten przepis, uwielbiam piec pierniki samodzielnie. Genialny i prosty przepis, którym równie chętnie dzielę się również z rodziną i przyjaciółmi.

Gdy są już gotowe, moje pociechy z wielką radością pomagają mi je dekorować. Zawsze wyglądają pięknie i są prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 
400 ml mleka
 - 
750 g mąki pszennej
 - 
450 g cukru
 - 
70 g oleju roślinnego
 - 
2 jajka
 - 
10 łyżek kakao
 - 
18 g proszku do pieczenia
 - 
2 łyżeczki soku z cytryny
 - 
250 g cukru pudru
 - 
szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko wlej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.

2. Teraz, do jeszcze ciepłego mleka, dodaj przesianą mąkę i cukier. Dobrze wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Kiedy mieszanka całkowicie wystygnie, dodaj olej roślinny, 2 żółtka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Na koniec, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin.
5. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i wyciśnij pierniki o dowolnych kształtach.

6. Poukładaj pierniki na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut.

8. W tym czasie przygotuj lukier: Ubij białka z 2 jajek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszaj masę mikserem na wysokich obrotach przez 1 minutę. Gotowe pierniki zanurz w lukrze i odstaw do wyschnięcia na całą noc. Gotowe!
