Nadziewane kieszonki z kurczakiem – Musisz przyznać, że wyglądają zjawiskowo. A smakują wprost obłędnie.

Uwielbiam kurczaka w każdej postaci, zresztą tak samo jak wszyscy moi domownicy. Dlatego bardzo często sięgam po nowe przepisy i propozycje podania kurczaka w możliwie najbardziej oryginalny sposób.

 

Kurczak przygotowany w ten sposób, wygląda zjawiskowo, ciasto francuskie z genialnym, kremowym, aromatycznym nadzieniem i soczystym kurczakiem smakuje obłędnie, a pochwał i zachwytów nigdy nie ma końca.

Jeśli wydawało Ci się, że wszystkie przepisy z kurczakiem w roli głównej już znasz, koniecznie wypróbuj tego. Gwarantuję pełną satysfakcję, zarówno ze smaku jak i jego prezentacji. Nie trać więcej czasu i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 50 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Potem je odcedź i ugnieć na gładkie puree z masłem i mlekiem.

 

2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z pokrojonymi pieczarkami na rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy cała woda z nich odparuje, wymieszaj z przygotowanym wcześniej puree ziemniaczanym.

 

3. Kurczaka umyj, dopraw solą, pieprzem i usmaż na patelni z olejem, na złoty kolor z każdej strony (ok. 10-15 minut).

 

4. W tym czasie, rozwałkuj cienko ciasto francuskie (ok. 3 mm), pokrój na kwadraty o wymiarach ok. 15 x 15 cm. Spód przyszłych kieszonek, wzmocnij dodatkowym kawałkiem ciasta.

 

5. Na środku każdego kawałka ciasta, ułóż porcję puree z pieczarkami, a na wierzch nadzienia ułóż kurczaka (grubszą częścią do dołu). Zawiń ciasto wokół kości kurczaka i zwiąż nitką, ale nie szczelnie.

 

6. Gotowe kieszonki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystające kości kurczaka owiń folią aluminiową, aby się nie spaliły.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-30 minut. Gotowe!

 

Nadziewane kieszonki z kurczakiem, podawaj na gorąco, ale nie zapomnij usunąć folii aluminiowej i nitki. Smacznego!

 

 

 

 

error: Content is protected !!