Nadziewane kieszonki z kurczakiem – Musisz przyznać, że wyglądają zjawiskowo. A smakują wprost obłędnie.
Uwielbiam kurczaka w każdej postaci, zresztą tak samo jak wszyscy moi domownicy. Dlatego bardzo często sięgam po nowe przepisy i propozycje podania kurczaka w możliwie najbardziej oryginalny sposób.
Kurczak przygotowany w ten sposób, wygląda zjawiskowo, ciasto francuskie z genialnym, kremowym, aromatycznym nadzieniem i soczystym kurczakiem smakuje obłędnie, a pochwał i zachwytów nigdy nie ma końca.
Jeśli wydawało Ci się, że wszystkie przepisy z kurczakiem w roli głównej już znasz, koniecznie wypróbuj tego. Gwarantuję pełną satysfakcję, zarówno ze smaku jak i jego prezentacji. Nie trać więcej czasu i do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
700 g ziemniaków
-
300 g pieczarek
-
500 g ciasta francuskiego
-
6 podudzi z kurczaka
-
50 ml mleka
-
30 g masła
-
2 średnie cebule
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Potem je odcedź i ugnieć na gładkie puree z masłem i mlekiem.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z pokrojonymi pieczarkami na rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy cała woda z nich odparuje, wymieszaj z przygotowanym wcześniej puree ziemniaczanym.
3. Kurczaka umyj, dopraw solą, pieprzem i usmaż na patelni z olejem, na złoty kolor z każdej strony (ok. 10-15 minut).
4. W tym czasie, rozwałkuj cienko ciasto francuskie (ok. 3 mm), pokrój na kwadraty o wymiarach ok. 15 x 15 cm. Spód przyszłych kieszonek, wzmocnij dodatkowym kawałkiem ciasta.
5. Na środku każdego kawałka ciasta, ułóż porcję puree z pieczarkami, a na wierzch nadzienia ułóż kurczaka (grubszą częścią do dołu). Zawiń ciasto wokół kości kurczaka i zwiąż nitką, ale nie szczelnie.
6. Gotowe kieszonki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystające kości kurczaka owiń folią aluminiową, aby się nie spaliły.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-30 minut. Gotowe!
Nadziewane kieszonki z kurczakiem, podawaj na gorąco, ale nie zapomnij usunąć folii aluminiowej i nitki. Smacznego!