Leniwe gołąbki – Prawie nie różnią się od tradycyjnych, a są o wiele lepsze. Już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, leniwe gołąbki według tego sprawdzonego przepisu, są najlepsze jakie dotąd jadłam. Co najważniejsze, przypadły do gustu również moim bliskim, dlatego z czystym sumieniem polecam je także Wam. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso mielone 500 g
  • Kapusta biała 500 g
  • Ryż 1 filiżanka
  • Marchewka 1 sztuka
  • 1 jajko
  • Cebula 1 sztuka
  • Śmietana 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżeczki
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, kapustę drobno pokrój, umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj składniki w dużej misce.

2. Następnie dodaj mięso mielone, ugotowany na pół twardo ryż i jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Z gotowej masy, uformuj średniej wielkości podłużne kotleciki.

 

3. Teraz, przygotuj sos: W proporcji 1:1, rozcieńcz śmietanę z ciepłą wodą, dodaj sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.

4. Tak przygotowane leniwe gołąbki, poukładaj w naczyniu żaroodpornym, zalej przygotowanym sosem i zapiekaj przez 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 220° C. Gotowe!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!