Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, zrobisz z kilku łatwo dostępnych składników i możesz z powodzeniem serwować na każdą okazję. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnego spotkania oraz na uroczystym, świątecznym stole.
Moja rodzina i przyjaciele, są nim zachwyceni i z chęcią podają przepis swoim znajomym. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i odcedź na sitku.
2. Naczynie żaroodporne, dokładnie wysmaruj smalcem i posyp kminkiem – podbije aromat dania.
3. Następnie, do naczynia ułóż na całej powierzchni warstwę kapusty kiszonej.
4. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym ćwiartki kurczaka, dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
5. Poukładaj kurczaka na warstwie kapusty w przygotowanym wcześniej naczyniu. Możesz podlać tak przygotowanego kurczaka wodą lub bulionem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200-220°C, przez 40-45 minut. Gotowe!