Kurczak w kapuście – Pełne smaku, szybkie i proste danie, które zostanie z Tobą na dłużej.

Genialne połączenie smaku kapusty kiszonej z aromatycznym, soczystym kurczakiem z chrupiącą skórką. Od kiedy podałam danie swojej rodzinie pierwszy raz, robię je dość regularnie.

 

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, zrobisz z kilku łatwo dostępnych składników i możesz z powodzeniem serwować na każdą okazję. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnego spotkania oraz na uroczystym, świątecznym stole.

Moja rodzina i przyjaciele, są nim zachwyceni i z chęcią podają przepis swoim znajomym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • ćwiartki kurczaka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka
  • kminek
  • smalec wieprzowy

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i odcedź na sitku.

2. Naczynie żaroodporne, dokładnie wysmaruj smalcem i posyp kminkiem – podbije aromat dania.

 

3. Następnie, do naczynia ułóż na całej powierzchni warstwę kapusty kiszonej.

4. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym ćwiartki kurczaka, dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.

 

5. Poukładaj kurczaka na warstwie kapusty w przygotowanym wcześniej naczyniu. Możesz podlać tak przygotowanego kurczaka wodą lub bulionem.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200-220°C, przez 40-45 minut. Gotowe!

 

Soczysty w środku i soczysty wewnątrz kurczak w połączeniu z delikatną kwasowością kapusty, podbije serca wszystkich domowników. Jestem pewna, że odtąd będziesz przygotowywać to danie regularnie. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!