Koreańskie pierożki – Miękkie i delikatne ciasto z soczystym i aromatycznym wnętrzem nie pozostawią wobec siebie obojętnych

Uwielbiam pierogi w każdej postaci, szczególnie z mięsnym nadzieniem. Zawsze jednak intrygowały mnie koreańskie pierożki, które pięknie wyglądają i budzą zachwyt każdego, kto ich próbuje.

 

Długo zastanawiałam się, czy jestem w stanie sama przygotować je w domu i czy będą chociaż w połowie tak smaczne jak oryginalne. Oglądałam wiele programów kulinarnych i przeszukałam wszystkie strony internetowe, aby dowiedzieć się jak je przygotować.

Nadszedł wreszcie czas próby, który jak mówili moi bliscy – był strzałem w dziesiątkę! Od tamtej pory robię je bardzo często i na najróżniejsze okazje, a zachwytów nigdy nie ma końca. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Mielone mięso z indyka 300g
  • Olej słonecznikowy 100 ml
  • Marchewka 1 szt. (opcjonalnie marchewka po koreańsku)
  • Cebula 1 szt.
  • Białko jaja 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Natka pietruszki do smaku
  • Ulubione przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, przesiej mąkę z solą, a następnie stopniowo dodawaj wodę mieszając, zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.

2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Do mielonego mięsa, dodaj białko jajka, marchewkę (lub marchewkę po koreańsku) i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sos sojowy i rozgrzany na patelni olej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

3. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i z każdej zroluj cienki wałeczek. Wałeczki, pokrój na małe kawałki i cienko je rozwałkuj.

4. Na środku ciasta, umieść porcję nadzienia mięsnego i sklej brzegi pod lekkim ukosem.

5. Na rozgrzaną patelnię z olejem, poukładaj pierożki, a kiedy spód się zarumieni – zalej 1 cm wody i duś pod przykryciem 20-25 minut. Gotowe!

 

W razie potrzeby, podlewaj pierożki wodą aby się nie przypaliły i podawaj z ulubionym sosem, np: słodko – kwaśnego lub pikantnego – według uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!