Znam wiele przepisów na szarlotki, jabłeczniki i ciasta z jabłkami, ale ten zawsze sprawia mi największą przyjemność podczas przygotowania.

1. W wygodnej misce, ubij trzepaczką jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Następnie, dodaj jogurt, olej, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i wymieszaj – ciasto powinno być jednolite i gładkie.

4. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki.

5. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu, ułóż równomiernie na całej powierzchni, plasterki jabłka oraz cienkie plasterki masła.

6. Całość, posyp obficie cukrem pudrem i posyp cynamonem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 45 minut. Gotowe!