Zawsze, kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, podwijam rękawy i w kilka minut serwuje pyszny, aromatyczny i gorący deser. Moi bliscy są nim zachwyceni, więc do dzieła!
![]()
1. Do garnka zwilżonego zimną wodą wlej mleko, dodaj wanilię, cynamon, gwiazdki anyżu, kolendrę oraz goździki. Dla wzmocnienia smaku, dodaj również paprykę czerwoną oraz ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej.

2. Dokładnie wszystko wymieszaj i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Potem, dodaj kakao dobrej jakości i ponownie wymieszaj. Gotuj przez 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sito. Gotowe!

Z podanych składników, otrzymasz cztery porcje gorącej czekolady. Podawaj na gorąco z małymi piankami, bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Smacznego!