Podczas upalnych dni w środku lata, dopada nas nie mniejsza ochota na małe „co nieco” niż w każdy inny dzień. Jednak podczas upałów, zawsze serwuję moim bliskim zimne desery z galaretką w roli głównej. Dodatkową zaletą takich deserów jest to, że zawsze można przemycić nieco sezonowych owoców, które nie zawsze cieszą się uznaniem wśród najmłodszych.

Przygotowanie galaretki w taki sposób wymaga nieco sprytu, ale jeśli nie masz pomysłu jak schłodzić galaretkę pod ukosem, zawsze możesz wlać ją do połowy naczynia w tradycyjny sposób. Deser nie straci nic na smaku, a wykonanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. Do dzieła!
1. Galaretkę, przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Naczynia w których będziesz serwować deser, ustaw pod ukosem i wlej galaretkę do połowy naczynia (zostawiając 200 ml galaretki do drugiej warstwy). Do galaretki, włóż kilka plasterków nektarynki. Wstaw do lodówki na 40 minut, aby dobrze stężała.
![]()
3. Białka jaj, ubij mikserem na sztywną pianę, potem wymieszaj z pozostałą galaretką i przelej do wolnej przestrzeni pojemników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe!
Bardzo oryginalny i orzeźwiający deser owocowy, umili każdy upalny dzień i zachwyci każdego bez wyjątku. Smacznego!