Doskonały domowy sos tatarski, który zamienia każdy posiłek w arcydzieło.

Sos tatarski pochodzi z kuchni francuskiej, dziś jest bardzo popularny ze względu na doskonały smak i łatwe przygotowanie. Jest idealny do ryb, mięs, owoców morza, a nawet warzyw.

 

Składniki:
  • 2 gotowane jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cebuli w plasterkach
  • 50 g korniszonów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 cytryny
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Obierz ugotowane jajka i włóż żółtka do osobnej miski.
Do żółtka dodaj musztardę, dobrze wymieszaj aby nie było grudek.
Powoli dodawaj oliwę z oliwek i później dodaj posiekane korniszony, koperek, białka i cebulę.
Po dokładnym wymieszaniu dodaj śmietanę oraz połowę soku z cytryny i ponownie wymieszaj.
Podawać w małych miseczkach. Gotowe!

error: Content is protected !!