Domowy gulasz angielski, który skradł moje serce od pierwszego kęsa

Czy ostatnio miałeś wielką ochotę na mięso, ale brakowało ci pomysłu jak je przyrządzić? Prawdopodobnie w organizmie brakuje ci witamin lub po prostu brakuje Ci domowego gulaszu angielskiego, zrobionego według tego przepisu.

Myślę, że prawie wszyscy już zapomnieli, jaki smak powinien mieć prawdziwy gulasz angielski, ponieważ to co jest teraz sprzedawane w sklepach, trudno nazwać gulaszem.

 

Robienie własnego gulaszu wcale nie jest trudne. Nie wymaga to specjalnego wyposażenia, ani nakładu pracy. Potrzebne będą tylko szklane słoiki o pojemności 0,5 lub 0,7 litra.

Aby gulasz był pyszny ważne jest, aby wziąć najświeższe, niskotłuszczowe mięso. Jego skład można lekko „rozcieńczyć” stopionym tłuszczem wieprzowym, ale tylko z umiarem. Zwiększy to czas przechowywania, a także nasyci naczynie.

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa
  • 0,5 kg tłuszczu (jeśli jest taka potrzeba)
  • 1 łyżka soli
  • 1-2 liście laurowe na każdy słoik
  • 5–6 ziaren pieprzu na każdy słoik
  • mielony czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw dobrze umyj mięso pod bieżącą wodą i wytrzyj je ręcznikiem papierowym.

 

2. Wytnij skórkę z mięsa (jeśli istnieje) i podziel ją na dość duże kawałki o szerokości 6–7 cm. Umieść je w głębokim naczyniu, dodaj sól i zmielony pieprz do smaku.

3. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek otrzymał porcję soli i pieprzu, przykryj i pozwól, aby mięso marynowało się przez godzinę.

4. Słoiki dokładnie umyj, a następnie wysterylizuj (możesz czyste, suche słoiki ogrzewać w mikrofalówce przez 3 minuty.

 

5. Na dnie każdego słoika połóż 1-2 liście laurowe, ziele angielskie, a następnie układaj w nim mięso.

6. Poziom mięsa powinien znajdować się około 2-3 cm poniżej krawędzi słoika, aby zawartość nie wyciekała. Poukładaj gotowe słoiki na blaszkę do pieczenia i nalej trochę wody. Przykryj słoiki żelaznymi pokrywkami.

7. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Gdy mięso się zagotuje, obniż temperaturę do 150 stopni i duś pod pokrywką przez 3 godziny. Mięso musi marnieć.

 

8. Gotowe słoiki wyciągnij z piekarnika (nie zapominaj, że są gorące), postaw do góry nogami i przykryj ręcznikiem, aż ostygnie całkowicie.

9. Najsmaczniejszy gulasz jest gotowy!

 

Domowy gulasz angielski można przechowywać w lodówce przez okres do sześciu miesięcy. Smacznego!

error: Content is protected !!