Genialna karkówka w cygańskim stylu, to wyjątkowe połączenie smaków, które nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!

1. Zacznij od przygotowania marynaty: W misce, wymieszaj piwo, olej, miód i przyprawę do gyrosa.
2. Ziemniaki umyj, pokrój na plasterki i wyłóż na dno formy, przykrytej papierem do pieczenia. Wysmaruj je odrobiną przygotowanej wcześniej marynaty. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średniej grubości plastry. Przełóż do miski z pozostałą marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

3. W tym czasie, na warstwie ziemniaków, poukładaj pokrojony w kosteczkę boczek i pokrojoną w piórka cebulę.

4. Teraz, poukładaj marynowane plastry karkówki. Przykryj formę folią aluminiową.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę.

6. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu: W misce, wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

7. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, zalej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze przez kilka minut. Gotowe!
