Szynka marynowana z cebulą – Genialna mięsna przystawka, idealna na Twój świąteczny stół.

Na żadnym uroczystym lub świątecznym stole nie może zabraknąć oprócz tradycyjnych potraw, także wyjątkowych i oryginalnych przystawek, które z sentymentem będą wspominane przez cały następny rok.

 

Kolorowe, smaczne sałatki, najróżniejsze samodzielnie pieczone lub wędzone szynki oraz ryba w kilku odsłonach. Takie pyszności od niepamiętnych czasów, zawsze goszczą na naszych stołach i z dziką rozkoszą oczekujemy tych pyszności rok w rok.

 

 

Na moim uroczystym stole od kilku lat, pojawia się również marynowana w cebuli szynka, która znika ze stołu błyskawicznie i cieszy smakiem moją rodzinę i przyjaciół.

Przepis na genialną przystawkę jest prosty, szybki w przygotowaniu, ale skutecznie sprawdza naszą cierpliwość do czasu, kiedy pojawi się na stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mięsa od szynki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 4 suszone goździki
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mały pęczek kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z wrzącą wodą włóż szynkę, dodaj cebulę, ziarenka pieprzu, goździki i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, licząc od czasu, kiedy ponownie zacznie się gotować.

2. Wtedy dopraw solą i gotuj jeszcze przez 10 minut (do miękkości). Potem wyjmij ją z wody i odstaw do wystygnięcia.

 

3. W głębokiej misce, wymieszaj wodę z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru. Wymieszaj dokładnie trzepaczką. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

 

4. Szynkę pokrój w plastry o grubości 1 cm. i układaj w misce, przekładając je cebulą.

5. Zalej mięso marynatą, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

 

Przed podaniem, wyjmij szynkę z marynaty i posyp pokrojoną natką pietruszki, kolendrą i ostrą papryczką. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!