Na pewno zdarzają Ci się dni, w których naprawdę nie masz czasu albo chęci na długotrwałe stanie przy kuchni i gotowanie. A jednocześnie nie chcesz zamawiać niezdrowych fast-foodów. Chcę się dziś z Tobą podzielić tradycyjnym przepisem z notatnika mojej Babci na domowy gulasz w słoiku. Niezwykle smaczny, aromatyczny i delikatny będzie doskonałym rozwiązaniem na szybki i pyszny obiad.
Składniki na gulasz z kurczaka
-
kurczak (np. udka) – 2 kg
-
sól – 20 g
-
pieprz mielony do smaku
-
liście laurowe
-
pieprz ziarnisty
-
opcjonalnie ulubione przyprawy i zioła
PRZYGOTOWANIE:
Z dokładnie umytego kurczaka zdejmujemy skórę i luzujemy czyli usuwamy kości. Mięso kroimy na niewielkie kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku – jeśli mamy ochotę możemy dodać również inne przyprawy np. mieloną paprykę, ulubione zioła. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy słoiki – należy je umyć i wysterylizować – możemy je wyparzyć wrzątkiem lub w nagrzanym piekarniku.
Do przygotowanych słoików wsypujemy po 10 ziaren pieprzu i 2 liście laurowe. Dokładamy mięso zwracając uwagę, by nie było mocno uciśnięte. Słoje z mięsem nakrywamy aluminiową folią i wkładamy do piekarnika. Ważne! Piekarnik musi być zimny. Nagrzewamy go dopiero po włożeniu słoików – do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczemy mięso w słojach ok. 4,5 godziny.
Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy słoje i studzimy przez około 30 minut, po czym zakręcamy czystymi i sterylnymi zakrętkami. Słoje odwracamy do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia. Nasz gulasz z kurczaka w słoikach jest gotowy a problem z szybkim obiadem przestaje istnieć! Mięso w słojach przechowujemy w chłodnym miejscu np. w spiżarni.
Wypróbuj ten przepis a gwarantuję, że niejeden raz do niego wrócisz!